Optikai karakterfelismerés - OCR

keraform képe

Volt már itt (is) szó erről, de talán érdemes más lehetőségeket is megismerni.

Van olyan, hogy egy legépelt szövegből kellene dolgozni, és jó lenne valahogy a számítógépre felvinni, lehetőleg úgy, hogy ne kelljen újra legépelni, és szerkeszthető legyen.
Gondolom köztudott, hogy ehhez egy szkennerre van szükség, és egy professzionális (vagyis pofátlanul drága) OCR szoftverre. (Optikai karakterfelismerés)
Erre a feladatra sok megoldás létezik. Ha nem nagy mennyiségről van szó, inkább alkalomszerű használatról, akkor vannak ingyenes, kisebb tudású lehetőségek is.
A szkenner például helyettesíthető egy erre a célra fejlesztett telefonos applikációval.
Csak le kell fényképezni a dokumentumot, és az rögtön szerkeszthető formában áll rendelkezésre. Csak menteni, kell, majd átmásolni a számítógépre. Androidra például a Text Scanner [OCR]

Egy hasonló feladat, amikor az adott szöveg képként lett mentve, és azzal kellene tovább dolgozni, lehetőleg anélkül, hogy újra kellene gépelni. Van olyan, hogy egy PDF fájl valójában egy kép.
Előfordulhat olyan, hogy egy PDF fájlból kellene dolgozni, de abban le van tiltva a kijelölés-másolás lehetőség.
Ilyenkor tehet jó szolgálatot az a lehetőség, amit a cuki Google ingyen bocsát a rendelkezésünkre.
Ehhez egy Google Drive ingyenes felhőtárhelyre van szükségünk. Ha nincs, az sem baj, fél perc a létrehozása, és ingyenes.

A dokumentumot tartalmazó képet, vagy PDF fájlt fel kell tölteni a Google Drive fiókba, majd jobb klikk a feltöltött fájlon > Társítás > Google Dokumentumok. (Ez ugye a Google ingyenes Word-Excel stb. applikációja)
Ahogy megnyílik, felül látszik az eredeti kép, alul a szerkeszthető szöveg, ami másolható.