Meglepetések a Linux Mint 19.1-ben

keraform képe

A Linux Mint 18.3 a fő rendszerem, ma telepítettem a 19.1-et. Tehát nem frissítettem. Találtam néhány meglepetést.

Frissítéskezelő

A Linux Mint 19.1-ben alaposan megváltoztak a Frissítéskezelő alapértelmezett beállításai.
Alapértelmezésben mind a 4 szint be van jelölve, sőt, ott fityeg egy figyelmeztetés, hogy "Javasolt, hogy állítson be rendszer pillanatképet, és alkalmazza az összes frissítést. Csak akkor rejtsen el szinteket, ha hibát keres vagy regressziót próbál meg azonosítani"
Tehát úgy tűnik a fejlesztők belátták, hogy nem volt jó ötlet, hogy száz gépen százféle rendszer jött létre.
Továbbá alapértelmezetten ki van jelölve még a kernel frissítés is.
További újítás, hogy az alapértelmezett beállításban a szintek meg sem jelennek.

A rendszer pillanatkép beállításra vonatkozó ajánlást figyelmen kívül hagytam, nem látom sok értelmét a friss telepítésről készíteni egyet. Pláne, hogy mindjárt egy rahedli frissítés fogadott, közte az új kernellel.
Telepítés, majd újraindítás után az új, 4.15.0-43-as kernel lett az aktív. (Kernelfrissítés után ezt érdemes mindig leellenőrizni)
Ezután elindítottam a rendszer pillanatkép készítését, nem várva meg az ütemezett indulást.
Az ütemezést viszont átállítottam napiról, hetire. A megtartást pedig 2-re.
 

Fájlkezelő

További meglepetés ért, amikor a Fájlkezelőben meg akartam nyitni az Adattár nevű partíciómat. Habár csatoltnak van jelölve, a "/media/root/Adattár nem jeleníthető meg" üzenet fogadott. Nem tudom, egy kezdő felhasználó ilyenkor mit tud tenni?
Ha valaki nem tudná, ilyenkor létre kell hozni a megfelelő csatolási pontot, ahhoz pedig előtte azt a mappát, ahová csatolni szeretnénk.
A másik rendszeremen a /media/felhasználónév/Adattár útvonalon van az Adattár partícióm. Így itt is oda szeretném csatolni. Ehhez emelt szintű jogosultság kell. Kattintsunk jobb gombbal a Fájlrendszer media nevű mappájára, és válasszuk a "Megnyitás rendszergazdaként" elemet. Nyissuk meg a felhasználónevünket viselő mappát, és hozzunk benne létre egy új mappát Adattár néven. Zárjuk be az emelt szintű Fájlkezelőt.
Indítsuk el a Lemezek alkalmazást, válasszuk ki az Adattár partíciót, kattintsunk először a kis négyzet ikonra, és ezzel válasszuk le a partíciót. A négyzet ikon ezután háromszöggé válik. Most kattintsunk a fogaskerék ikonra, majd a "Csatolási beállítások szerkesztése" pontra. Kapcsoljuk át a kapcsolót, hogy szerkeszteni tudjuk a lapot.
A Csatolási pont mezőben lévő értéket töröljük ki, és írjuk be ezt:
/media/felhasználónév/Adattár
Ha megnyomtuk az OK gombot, a változás azonnal végrehajtódik, az ablak bezáródik. Alul ellenőrizhetjük a "Csatolva ide:" sorban az új csatolási pontot.
Ha most megnyitjuk a Fájlkezelőt, és rákattintunk az Adattárra, az rendben csatolódni fog.
 

Synaptic

Van még egy meglepetés, a Synaptic-ban nincs Gyorskeresés ablak. Ez már évek óta visszatérő probléma néhány telepítéskor így kapjuk meg a Synaptic-ot.
A megoldás egyszerű, de vajon mit tesz a kezdő felhasználó, aki azt sem tudja, hogy hiányzik onnan valami?
A megoldás az, hogy telepítjük az apt-xapian-index csomagot.
Adjuk ki terminálban a következő parancsot:

sudo apt install apt-xapian-index

majd frissítsük az adatbázisát ezzel a paranccsal:

sudo update-apt-xapian-index -vf

Ha ezután elindítjuk a Synaptic-ot már ismét a jól ismert Gyorskeresés ablakkal fogad minket.