Egy új SMPlayer funkció, a "Cast to"

keraform képe

Az SMPlayer a 18.9.0 verziótól rendelkezik egy új funkcióval.

A Lejátszás menü kibővült a "Cast to" lehetőséggel, amely módot ad arra, hogy az éppen játszott médiafájlt továbbítsuk egy másik eszközre. Két almenüje van:
a  Chromecast, és
a  Smartphone/Tablet.

A Chromecast egyértelmű, az éppen játszott média továbbítása a Chromecast kütyüre. (Ezt nem próbáltam, nekem nincs ilyen eszközöm)

A Smartphone/Tablet lehetőséget választva,  megjelenik egy felugró ablakban egy QR-kód, és az annak megfelelő szöveges link, melynek tartalma ezekhez hasonló:
http://192.168.0.220:8010/Film.avi
http://192.168.0.220:8010/Klip.webm
http://192.168.0.220:8010/Zene.mp3

Miután a QR-kódot a telefonnal beolvassuk, (ami egyszerűbb, mint a link begépelése) több dolog történhet a fájlformátumtól függően:
A Zene.mp3 nálam rögtön elindul, (A Kaspersky QR Scanner játssza le!)
a Film.avi esetén választhatunk médialejátszót,
a Klip.webm esetén választhatunk a böngészőben való megnyitás, és a médialejátszóval történő lejátszás között.

Az SMPlayerben ezek után leállíthatjuk a lejátszást, de akár elindíthatjuk egy másik média lejátszását is, csak ne zárjuk be az alkalmazást, mert a telefonon megszakad a lejátszás, ha még nem töltődött le az egész fájl.

Ez így egy kicsit macerás, de szerencsére van egy nem publikált, rejtett lehetőség is. Ha a böngésző címsorába csak ezt írjuk be: http://192.168.0.220:8010/ és ezt akár könyvjelzőzhetjük is.
Ekkor, ha az SMPlayerrel megnyitjuk mondjuk az mp3-fájlokat tartalmazó mappát, a telefon webböngészőjében megjelenik a mappa tartalma. Rákattintva az egyik elemre, máris szól a telefonból a PC-n lévő dal. Így akár a mappában lévő összes dal is lejátszható, az SMPlayer további böködése nélkül.
 
Ha ekkor az SMPlayerben megnyitunk egy másik mappát, majd a Lejátszás > Cast to > Smartphon/Tablet lehetőséget választjuk, a QR-kód beolvasása nélkül, csak a telefon webböngészőjében a http://192.168.0.220:8010/ oldalt frissítve máris az új mappa tartalma jelenik meg.

Ezt az lehetőséget kipróbálhatjuk telefon nélkül is, ha a PC-nk webböngészőjében nyitjuk meg a http://192.168.0.220:8010/ oldalt.
Ilyenkor persze "A kapcsolódás sikertelen" üzenetet kapjuk. Indítsuk el az SMPlayert, majd a Megnyitás menüpontból nyissuk meg mondjuk a Zenék mappát, vagy a Fájlböngészőből indítsuk el egy zene, vagy film lejátszását az SMPlayerrel.
Ezután a Smartphone/Tablet lehetőséget választva, a megjelenő QR-kód ablakot figyelem nélkül hagyva, frissítsük a http://192.168.0.220:8010/ oldalt.
Ekkor máris megjelenik a megnyitott mappa, illetve a fájlt tartalmazó mappa tartalma.
Rákattintva egy elemre, és a megnyitást választva, lejátszhatjuk, mondjuk a VLC Playerrel.
Persze ennek nincs sok értelme, ez csak a telefon szimulációjára való.

Bár nem tartozik szorosan ide, de megemlítem, a Clementine médialejátszót. Ennek a telefonra telepített távvezérlő alkalmazásával, a PC-re kötött erősítőn lejátszott dalok között böngészhetünk, akár kikapcsolt monitor mellett is.
Lehet választani a lejátszólistából, a telefon hangerő gombokkal lehet állítani a lejátszás hangerejét, van Előző/Következő 'gomb' a távvezérlőn..
Ez igen "király tud lenni" egy házibulin, nem kell a monitort bekapcsolva hagyni, az egeret és a billentyűzetet a bárszekrényen tartani. :-)
Ja, és közvetlenül le lehet tölteni a telefonra is a PC-lévő zeneszámokat.