A Redshift használhatóvá tétele, avagy a szemünk világa

keraform képe

Ez a leírás a Linux Mint 18.3 Cinnamon kiadás alapján készült.

Nap mint nap találkozhatunk a bulvársajtóban különféle szenzációs felfedezésekről, mint hogy ártalmas a só, a cukor, a kávé, a sör (?), a következő héten pedig azt olvashatjuk, hogy nem is. De azért van amikor hihetünk az ijesztgetéseknek.
Gondolom, mindenki hallott már arról, hogy a monitor bámulása mennyire ártalmas. Sokat lehet erről olvasni. Kezdve attól, hogy növeli az éhségérzetet(!), az esti számítógépezés nehezíti az elalvást, és a szemünknek igen nagy megterhelést jelent. A pislogás gyakorisága is csökken a merev bámulástól, ami a szem kiszáradásához vezet. De a legnagyobb veszélyt a szembe jutó kék fény nagy mennyisége jelenti.
Ha valaki arra gondolna, hogy ez csak akkor jelentkezik, amikor sok kék színű elem látható a monitoron, akkor ki kell ábrándítanom. A monitoron megjelenő fehér fény (a piros, és a zöld mellett) "egyharmad részben" kék fényt sugároz.
Ez az ártalom tehát legnagyobb részt a gépünkön futó alkalmazások megrendelőinek, készítőinek köszönhető!
A Google keresőnek, amelynek fehér a háttere, a weboldalak készítőinek, akik igénytelen módon fehér hátteret állítanak be. A fájlkezelő készítőinek, akik az oldalsáv hátterét sötét színűre készítették, de a jobb oldali terület háttere fehér.
A Firefox esetében lehetőség van a háttérszín beállítására: Nyelv és megjelenés: Betűk és színek. Sajnos itt nincs lehetőség egyéni szín beállítására, de az about:config lapon tetszés szerint megváltoztathatjuk a browser.display.background_color értékét. Próbaképp például erre: #E6E2D1
A ma divatos sötét, sőt fekete témák használata csökkenti ugyan a szemünkbe jutó kék fény mennyiségét, de a "feketén fehér" szöveg olvasása sokkal fárasztóbb, mint a "fehéren fekete" szövegé. Ez tehát nem jó megoldás. A jó megoldás a fehér szín háttérként való alkalmazásának drasztikus csökkentése lenne. De addig is, amíg ezt feltalálja valaki, nézzük meg milyen alternatív megoldások léteznek. A nagy ötlet, hogy csökkentsük a monitorok kék színét. Ez persze baromság, de egyelőre nincs jobb. (Még nem találták fel az olyan témákat, melyeknél a fehér háttér helyett valamilyen szürkés-krémszínűt használnak) A kék fényerő csökkentése ugyanis értelemszerűen hatással van az összes megjelenő színre, aminek van kék összetevője.

Erre a problémára kínál némi orvosságot a Redshift. Csak sajnos a gyakorlatban használhatatlan.
Ha elindítjuk, egy villanykörtét ábrázoló ikon jelenik meg a panelen. Ha ennek a színe kék, akkor le van tiltva az alkalmazás, a monitor színei alaphelyzetben vannak. Ha engedélyezzük az alkalmazást, az égő színe piros lesz, a képernyőnk meg sárga. Ebben ki is merül az alkalmazás beállíthatósága.
Az alkalmazás koncepciója szerint a hely, és idő adatok alapján az alkalmazás majd eldönti, hogy mikor kapcsol ki, vagy be.
Ez nyilván úgy baromság, ahogy van. Először is a beállított 3500 K (Kelvin) színhőmérséklet igen erős túlzás. Módosítani pedig  nem lehet. (Persze mindent lehet, erre is van mód, lehet készíteni egyéni konfigurációs fájlt, vagy le lehet tölteni másokét. Amiket találtam, azok 60-70 sorból álltak)
Másodszor nálunk most délelőtt van, én háttal ülök az ablaknak, a monitorra ráesik a kinti fény. De ha behúzom a sötétítő függönyt, máris éjszaka van. De ha éjszaka filmet nézek nincs szükség a korrekcióra, szeretném, ha a film színei nem torzulnának. Ha viszont szöveget olvasok, akkor szükséges a korrekció, még nappal is. Egy darab előre definiált érték nem felel meg az elvárásoknak.
Végül is már a Mars expedíciót tervezzük.

Valaki más is úgy gondolhatta, hogy kell egy kicsit csiszolni a Redshift konfigurálásán, mert elkészített egy panel alkalmazást, melynek ötletes módon a Redshift nevet adta. Senki sem tökéletes.
Ez persze nem érhető el minden rendszerre, lévén ez a Cinnamon panelhez készült. Lehet, hogy más panelekhez is készült kiegészítő, de ha nem, vagy nem szimpatikus, akkor sem kell elszomorodni, van más megoldás is.
Először is, ha fut, lőjük le a Redshift alkalmazást. Az engedélyezés elől vegyük ki a pipát, és lépjünk ki. Kattintsunk a (Cinnamon) panelre jobb gombbal, és válasszuk a Kisalkalmazás hozzáadása lehetőséget. A Letöltés lapon keressük meg a Redshift alkalmazást, és kattintsunk a Letöltés ikonra, amivel feltelepítjük a rendszerünkre. Váltsunk át a Kezelés lapra, jelöljük ki a Redshiftet, és kattintsunk a hozzáadás (+) gombra.

Ekkor a panelen megjelenik egy piros ikon, ami a Redshift panelalkalmazás ikonja. Rákattintva megjelenik a beállítópanel. Itt definiálhatunk két megvilágítási értéket. Egy-egy színhőmérsékletet, és egy-egy hozzátartozó fényerő értéket.

A gépünk alapbeállításban, amit nevezhetünk hardveres értéknek, a 6500 K értékre van kalibrálva. (Ez a normál, nappali megvilágítás értéke. Reggel és napnyugtakor egészen más a természetes megvilágítás színhőmérséklete. Ezért lesznek például a késő délutáni készült fényképek sárgábbak, mit a délelőtt készültek)

A Redshift panelalkalmazás nappali értéke 5500 K, az éjszakai érték 3500 K. Kikapcsolva mindkét lehetőséget a hardveres alapértékeket kapjuk: 6500 K. A három állapotot az ikon változása is követi.

Akinek nem adatik meg a panelalkalmazás lehetősége, az alkalmazhatja a Redshift parancssori vezérlését. (Én is ezt használom a panelalkalmazás helyett)

Távolítsuk el a panelalkalmazást, (jobb klikk: eltávolítás) de akár törölhetjük is a kisalkalmazások közül, hogy ne zavarjon be a továbbiakban. A Redshift se fusson. Mivel nemsokára úgy is használni fogjuk a terminált, indítsuk el, és másoljuk be azt, hogy

killall redshift  

Az Enter után ez a parancs kipucolja a memóriából az alkalmazást.
Most másoljuk be a terminálba ezt a parancsot:

redshift -x

Ezzel a hardveres alapértékekre (6500 K) állítjuk vissza a beállításokat. (Elvileg ez már megtörtént, de ártani nem használ)
Most állítsuk át 5500 K értékre. Ehhez másoljuk be ezt a sort a terminálba:

redshift -O 5500

Most másoljuk be az alábbi parancsot, ami a Redshift éjszakai beállítása:

redshift -O 3500

Nézegessük néhány másodpercig így a monitorunkat, majd adjuk ki újra az alaphelyzetbe állító parancsot:

redshift -O 6500

Az átváltás pillanatában jól látszik, hogy a fehér háttér néhány másodpercig szinte kéknek látszik.
Ez utóbbi parancs helyett használható az alábbi parancs is:

redshift -x

A további parancssori beállításokról (fényerő, gamma) a

man redshift

ad tájékoztatást. Én a fényerővel nem variáltam, azt a tv-monitor távszabályzójával szoktam állítani.

Mindenki ízlésének megfelelően válasszon ki 3-4 különböző értéket, amiket megfelelőnek tart nappali, éjszakai használatra, esetleg egyet filmnézéshez. Én ezeket az értékeket használom:
6500 K (alaphelyzet)
6000 K (nappali)
5700 K (éjszakai)

Tehát én nem használom a Redshift panelalkalmazást, de a Redshift telepítve van. (Ami a menüből indítható, de a szkriptekkel történő vezérléshez nem kell elindítani. Ne legyen az automatikusan induló programok között se!)

Először készítünk három szkriptet, a három érték beállításához. Nem lesz nehéz! Előtte azonban válasszuk ki a szkriptek mentési mappáját. Nekem van egy Adattár nevű partícióm, ahol van egy Linux nevű mappám, ebben pedig egy bin nevű mappa. Én itt tárolom a szkripteket. De a példa kedvéért legyen a Júzer nevű felhasználónak a Saját mappák között egy Szkript nevű mappája.
Az útvonal tehát: /home/Júzer/Szkript
Nyissuk meg a szövegszerkesztőnket, és másoljuk bele ezt a két sort
#!/bin/bash
redshift -O 5700 
Mentsük el redshift-éjszakai.sh néven a /home/Júzer/Szkript mappába.
Most legyen a tartalma ez:
#!/bin/bash
redshift -O 6000
Mentsük el redshift-nappali.sh néven.
Végül legyen ez a tartalom:
#!/bin/bash
redshift -x
Mentsük el redshift-alaphelyzet.sh néven.

Ekkor tehát a Szriptek mappában három fájlt láthatunk:
redshift-alaphelyzet.sh
redshift-éjszakai.sh
redshift-nappali.sh
Kattintsunk jobb gombbal egyenként a három fájlra, válasszuk a Tulajdonságokat, és a Jogosultságok lapon jelöljük be a "Fájl végrehajtásának engedélyezése programként" opciót. Ezzel futtathatóvá tettük a szkripteket.
Természetesen más neveket is adhatunk, többet is létrehozhatunk, és máshová is menthetünk.
Próbáljuk ki őket. Nyissunk egy terminált a Szkriptek mappában, vagy a megnyitottban adjuk ki a
cd /home/Júzer/Szkript parancsot, majd egymás után az alábbiakat:
sh redshift-éjszakai.sh
sh redshift-nappali.sh
sh redshift-alaphelyzet.sh
Az első lesz a "legsárgább", a második egy kicsit, a harmadik pedig alaphelyzetbe állítja a színeket. Ha minden rendben működik továbbléphetünk.
Készítünk három gyorsbillentyűt a szkriptek indításához. Én ezeket használom:
Ctrl+Alt+0 az alaphelyzetbe állításhoz,
Ctrl+Alt+1 a nappalihoz, és
Ctrl+Alt+2 az éjszakaihoz.

Nyissuk meg a Rendszerbeállítások > Billentyűzet panelt, majd a Gyorsbillentyűk lapot. A Kategóriák között a legalsó az Egyéni gyorsbillentyűk. Kattintsunk ide. Kattintsunk az Egyéni gyorsbillentyű hozzáadása gombra.
A megjelenő párbeszédpanel Név mezőbe írjuk be a parancs nevét, a Parancs mezőbe pedig a megfelelő parancsot.
Redshift-alaphelyzet
/home/Júzer/Szkript/redshift-alaphelyzet.sh
Redshift-nappali
/home/Júzer/Szkript/redshift-nappali.sh
Redshift-éjszakai
/home/Júzer/Szkript/redshift-éjszakai.sh

Ezután kattintsunk sorban a parancsokra, majd az alsó részen lévő Billentyű összerendelések alatt az egyik "nincs társítva" feliratra. Ezután kattintsuk rá újra, (!) ekkor a szöveg átváltozik: Gyorsbillentyű kiválasztása.
Ekkor kell megadnunk a billentyű kombinációt. Használhatjuk a Ctrl, a Shift, az Alt gombokat akár többet is egyszerre. Ha olyat választunk, ami már használatban van, akkor erről tájékoztatni fog a rendszer.
Végeztünk is. Ha most lenyomjuk a Ctrl+Alt+1, vagy a Ctrl+Alt+2 kombinációt, megváltozik a színhőmérséklet. A Ctrl+Alt+0 pedig alaphelyzetbe hozza a színeket.
Figyelem! A rendszer különbséget tesz a billentyűzet felső részén lévő egy sorban elhelyezett, és a jobb oldali, négy soros számbillentyűk között.

OFF
Ha már itt tartunk. Van még két igen hasznos parancs. Az első az xkill.  (Bár Cinnamon alatt még sohasem használtam)
Nyomjuk le újra az Egyéni gyorsbillentyű hozzáadása gombot, majd a Név, és a Parancs mezőkbe írjuk be azt, hogy xkill
Gyorsbillentyűnek adjuk meg például a Ctrl+Alt+Q kombinációt.
(Én a Ctrl+Alt+Esc kombinációt adtam meg, ami eredetileg a Cinnamon környezet újraindítására való. De én "ragaszkodtam" a használatához. Ezzel persze az eredeti funkció törlődik.)
Az xkill parancs hatására a kurzor alakja X formájúvá válik. Ha ezt egy ablak fölé visszük, majd lenyomjuk az egér gombját, a nem válaszoló ablak bezáródik. Vigyázat! Emlékeim szerint például az Xfce panelt is ki lehet velel lőni. A Cinnamoné nem reagál rá.
Ha véletlenül indítottuk el az xkill parancsot, az egér jobb gombjával történő kattintásra eltűnik az X kurzor. Emlékeim szerint más rendszeren az Esc billentyűvel lehet megszakítani a parancsot.

A második parancs a számítógép azonnali készenlétbe helyezését, vagyis a Felfüggesztését eredményezi.
Név: Felfüggesztés
Parancs: systemctl suspend
Gyorsbillentyűnek adjuk meg például a Ctrl+Alt+0 (a kurzor billentyűk mellettit) Ezen a rendszeren az általam korábban használt Ctrl+Alt+End foglalt.

Érdemes végignézni, hogy a  mi mindenre van beállított gyorsbillentyű, és melyek azok, amikre készíthetünk, ha nincs beállítva.
A tévedésből beállított billentyűkombináció a Backspace billentyűvel törölhető (<----)

Hozzászólások

tonsur képe

Redshift használata

Én Ubuntun használom automatikus inditással,és maximálisan meg vagyok vele elégedve, A Redshift folyamatosan frissíti a színhőmérsékletet rendszeres időközönként,mivel a pontos tartózkodási hely szerint változtat az értékeken,egész nap a megfelelő védettséget adja a szemnek,az általad javasolt értékekkel nem sokat védene a kék fénnyel szemben.Tehát nem attól függ a beállitott érték,hogy be van-e húzva a függöny,vagy nem (ez saját tapasztalat ubuntun),hanem a pontos tartózkodási helynek megfelelő napszaktól,és ez nálam jól működik.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tonsur képe

Ha már a szemkimélés szóba került

Sokkal károsabb a szemre az egyes kijelzőknél alkalmazott PWM technológia,ezért laptop, mobil telefon,vagy monitor vásárlás elött érdemes tájékozódni,és olyan eszközt venni,amelyik nem alkalmazza a PWM-es technológiát, például ezen vagy ezen vagy ezen az oldalon. A PWM-ről,és annak hatásáról ebben a HVG-s cikkben olvashattok. Itt pedig egy kis technológiai magyarázat olvasható.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Ha már a szemkimélés szóba került

#2 Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmet erre a kevésbé reklámozott technológiára. Egyben rögtön meg is nyugodtam: "Good: In our tests we could not see any flickering caused by PWM. As in the Huawei P10, the P10 Lite also possesses a blue light filter that can be activated to protect the eyes." Nekem P10 Lite telefonom van, keveset használom, nincs rajta fészbuk, és nem nézek rajta filmeket.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve