Jegyzet a Jegyzetkezelésről

keraform képe

Néhány jegyzeteléssel kapcsolatos tapasztalatomat szeretném megosztani veletek.
Linux Mint Cinnamon 18.3

Nemrég, néhány számomra ismeretlen funkciót vettem észre.
Sokszor fordul elő, hogy böngészés közben valamit kijegyzetelek egy weboldalról. Erre a célra szinte mindig meg van nyitva egy Jegyzetkezelő alkalmazás. (Gedit, Mousepad, Leafpad, Xed, Bluefish) A kimásolásra több módszer is létezik.
A "hivatalos", amit valószínűleg mindenki ismer, a menteni kívánt szövegrész kijelölése az egérrel, majd jobb-klikk, Másolás, átkattintás a Jegyzetkezelőbe, Beillesztés.
Hasonlóan "közismert"(?) a kijelölt szövegrész Ctrl+C, majd a Beillesztés Ctrl+V billentyűkombinációkkal történő másolása/beillesztése.
Az "egyszerűsített", amikor kijelöljük a szöveget, belekattintunk a  Jegyzetkezelőbe, majd megnyomjuk az egér (görgető)gombját.
És itt a "forradalmian új" megoldás, amit akkor használhatunk, ha egyszerre látszik a Böngésző, és a Jegyzetkezelő ablaka (vagy azért, mert egymás mellett vannak elhelyezve, vagy azért mert az utóbbinál aktiválva van a 'Mindig felül' funkció, amit a fejlécen történő jobb-klikkre megjelenő helyi menüben választhatunk ki).
Ha ilyenkor kijelöljük a szöveget, az egér bal gombjának lenyomása mellett át tudjuk húzni a Jegyzetkezelő ablakába. Még kattintani sem kell sehova. Persze akkor is működik, ha húzás közben az Alt+Tab lenyomásával váltunk át a másik alkalmazásra.
Talán nem mindenki tudja, hogy a Ctrl billentyű lenyomva tartása mellett több másolandó szövegrészt egyszerre ki tudunk jelölni, másolni, majd beilleszteni. (Sajnos ilyenkor a szövegrészek nem íródnak külön-külön sorba)

Egy másik, nem közismert lehetőség az, amikor pl. a Böngésző ablak mellett meg van nyitva a Fájlkezelő ablaka, de nincs megnyitva Jegyzetkezelő alkalmazás.
Ha ilyenkor egy szöveget ki akarunk másolni, és el akarjuk menteni, akkor ugye először meg kell nyitni a Jegyzetkezelőt, majd bemásolni a kijelölt szöveget. Vagy!
A kijelölt szöveget a bal egérgombbal áthúzzuk a Fájlkezelő ablakába. Ha ilyenkor mondjuk az Dokumentumok mappa van megnyitva, akkor ott keletkezik egy "Ejtett szöveg" nevű .txt fájl, aminek a kijelölt szövegrész lesz a tartalma. (Ha megismételjük az eljárást, a fájlnév "Ejtett szöveg 2" lesz)

Csak érdekességként jegyzem meg, hogy képek áthúzása a böngészőbe nem hoz hasonló eredményt. Abban az esetben egy link mentődik el, ami a képet tartalmazó weboldalra mutat. Windows-on (W2k, XP) ilyen módszerrel akkor is le lehetett menteni egy képet, ha az oldalon le volt tiltva a jobb-klatty)

Ha szorosan nem, de a funkciót tekintve idetartozik az egyik kedvenc alkalmazásom, az Evernote, illetve ennek nem hivatalos linuxos verziója, a Whatever. Ez egy web-klipper alkalmazás, amivel egy weblapon kijelölt szöveget, képet tudunk elmenteni. Létezik Böngészőben futó változata, és létezik Androidon is Evernote alkalmazás. Bármelyikben elmentett tartalom szinkronizálódik a többivel.
Itt írtam róla: https://linuxmint.hu/blog/2017/09/evernote

Hozzászólások

Jegyzetkezelő

Jegyzetkezelésre érdemes kipróbálni a zotero-t. A tudása és kényelmes használata miatt hasznos tud lenni, akár csak jegyzetelni, akár komolyabb munkára. Pár ezer jegyzetet simán kezelhetünk vele. (zotero.org)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Köszi!

Köszi!

Több újat is találtam benne magamnak.

...és milyen okos: Ha beleejtesz egy szöveget a Dokumentumok mappába, a mappa megnyitásakor átnevezésre vár az elejtett szöveg.txt, kijelölve magán a fájlnevet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Szívesen!

#2 "Több újat is találtam benne magamnak."
Igen, és még jó, hogy ezeket most vettem észre, és nem néhány hét múlva, amikor már a 19-et használom, mert azt hittem volna, hogy új funkciók.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szívesen!

#2.1 Magam is várom a 19-et. De még nem teszem fel, ha megjön. Megvárom, hogy mit találtok benne. Aztán majd ha az leülepedett, valószínűleg én csak akkor fogom felkavarni.

Minden esetre számolj majd be róla, ha eléggé belaktad.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

De még nem teszem fel

#2.1.1
"De még nem teszem fel, ha megjön. Megvárom, hogy mit találtok benne."
Könnyű a más farkával verni a csalánt. :-D

Én viszont nem szeretem, ha más mondja meg, hogy tetszeni fog-e az új Star Wars film.
(Elolvasom a kritikákat, de nem érdekelnek.)

Nekem van egy 120 GB SSD-m, azon négy parti. Eredetileg a MATE 18.3, és a Cinna. 18.3 volt rajta. (+ a két home) Eldöntöttem, hogy a Cinna marad.
A MATE helyére feltettem az Ubuntu MATE 18.04-et, de maradt a Cinna.
Most majd a UM 18.04 helyére megy a Cinna 19.
Így ha esetleg +bukik, akkor ott a tartalék. Ha bármi gond van, nem kell Live rendszert indítani, mert van egy tartalék.

Mondanám, hogy majd beszámolok, de nyilván sokan mások is azt fogják tenni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve