Linux energiafelhasználás (5 posts)

• Profile picture of rtagore rtagore said 2 éve:

Igaz az, hogy az újabb linuxok zabálják az áramot? Kinek mi a tapasztalata erről?
    Itt olvastam: http://pcforum.hu/hirek/12822/Zabaljak+az+aramot+a+legujabb+Linuxok.html?utm_source=normalrss
    Az új Ubuntu is szinte állandóan hajtja a processzor ventilátorát. A WinXP talán még inkább hajlamos a túlzott energiazabálásra. Sokszor úgy tűnik, mintha lefagyott volna a rendszer, annyira leterheli a gépet.

• Profile picture of Jónyer András Jónyer András said 2 éve:

Szia!
    Bizony bennem is felmerült, hogy mintha kevesebbet bírna a laptopom az újabb linuxokkal. 8.04-től kezdve minden volt a gépemen, de egyet biztosra tudok neked mondani. A videókártya rengeteget hozzátesz ehhez a fogyasztáshoz, nekem pl. az ati kártyám pfff…
    Elvileg az fglrxnek jobb az energiakezelése. De amíg a modernebb kártyák tearinggel, videokimenetbajokkal, pörgő ventillátorokkal küszködnek, addig ne várjuk, hogy kevesebbet fogyaszt a gépünk. Hétvégén meg tudom mérni fogyasztás mérővel a gépet, meg is teszem.
    Zárszónak annyi, hogy inkább fél órával kevesebbet használom akksiról, fizetek pár forinttal többet, mint hogy a microsoft termékekkel, vírusokkal, fagyásokkal, kékhalálokkal, megmagyarázhatatlan dolgokkal szenvedjek.

• Profile picture of winkiller Deleted User said 1 éve, 3 hónapja:

A én gépemen egy elég érdekes hibajelenség bukkant fel, mégpedig az hogy egy teljesen 100 %-an feltöltött akkumlátor esetében, csak néhány percig képes működni a gépem, ez esetben egy Minix M1100-ás netbook-ról lenne szó. A furcsa az hogy nem zabálja le az aksit, hanem egyszerűen csak hibernálja magát a gép, vagy rosszabb esetben kikapcsol.
    Ellenőriztem az akkumlátort BIOS-on keresztül és a “kritikus” 10 percen belül egyáltalán nem állt le.
    Viszont amikor hagyom hogy a rendszer induljon, vagyis Linux Mint 9, akkor ezen 10 percen belül valamiért ez megtörténik.
    Ezért is kérnék eme ügyben egy kis segítséget, mert ebben még kezdő vagyok.

• Profile picture of szal44 szal44 said 1 éve, 2 hónapja:

Szerintem nem igaz! Ami a gépekben nagyon sokat fogyaszt. Az a ma ‘divatos’ videó kártya! Tudok néhány konkrét adatokat is mondani:
    A konfig: Gigabyte alaplap. Dual Cel. 2,5GHz, 2 G Byte RAM, 2×300 G Byte Samsung, és DVDCD-RW. NV N8400GS-D256H videó kártya + Ubuntu 10.10.
    A tipikus felvett teljesítménye 140-150 W. Az eltérés a CPU terheléstől függ. Ha hagyom ‘aludni menni’ a videó részt akkor a felvett teljesítmény leesik 60W-ra!
    Ellenpélda, egy lap-top. Érdekessége a ‘duál’ videó lehetőség, (ez sajnos WS7!) Az Intel alaplapi videóval 8órát jósol magának, ha teljesen fel van töltve. Ha átkapcsolom az NVIDIA GF. GT 630M 1GB-os videókártyára. Akkor ez a jóslat egyből kevesebb mint 4óra inkább 3,5 óra lesz!
    A fentiekből a következtetésem, hogy minél csillogó-villogóbb az ‘X’ annál ‘nagyobb’ kártyát kíván, meg hát annál jobban meg is hajt mindent! A videó kártya a fogyasztás arányában többet tud de minek? Az ‘ideges’ ugra-bugra grafikus felület meg felesleges. Néha hátrányos és idegesítő is.
    Az én válaszom a feltett kérdésre az, hogy egy áttekinthető ablak kezelő. Nem csak a HW igényeket de a fogyasztást is csökkentené. Egyenlőre a ‘fejlődés’ nem ebbe az irányba mutat. Sajnos!
    Sz.

• Profile picture of Moci Moci said 6 hónapja, 2 hete:

El lehet küldeni aludni a gpu-t aludni? Azt hogyan? Valami kódot esetleg tudsz mutatni? (Phyton, Perl, C, C++ …. bármi jó)

Az én notebookomon a fogyasztás a következő: bekapcsolom a gépet, betölt és látom hogy a 100%-os aksit leszívta 85%-ra. És iyenkor még semmit se nyitottam meg. Ha be van dugva a gép, ha aksirol megy mindig ez van. Cinnamon, MATE, Lxde eddig ezeket próbáltam, de nem segített a helyzeten.
    Konfig: HP G62: AMD64 Athlon dual core 2.2GHz, 2 Gb ram (1333 MHz), ATI Mobility Radeon HD 4200 service, LCD, 320 Gb HDD (7200as fodulat), Wifi: b,g,n;
    A fogyasztás az meg körülbelül 1 perc = -1%.

Amugy hogy lehet megmérni azt hogy hány W-ot fogyaszt a gép? Meg olvastam valahol hogy a portokat is le lehet valahogy tiltani és akkor azzal is nyerünk időt. De nem tudom, hogy hogyan lehetne letíltani.