XFCE Általános Felhasználó menüjének szerkesztése [MEGOLDVA]

Fórum: 

Üdv Mindenkinek!

A téma feladta nekem a leckét. Próbálkoztam többféle menüszerkesztővel, mint pl. Alacarte, LXMenu, de ezek csak a Főmenüt módosítják, saját leírásuk szerint is és a valóságban is.

A legközelebb a Mint beépített MenuLibre-jével jutottam, de itt az a gondom, hogy szerkesztés után legközelebb belépve a felületre már a módosítások "eltűnnek", nem látszanak. (Magában a menüben igen, megmaradnak). Tehát ez egy egyirányú utca, felviszek egy új item-et, megjelenik a menüben és többé nem látom viszont módosításra.

Általánosságban is az a problémám, hogy nem találok olyan grafikus szerkesztőfelületet, ahol - Általános Felhasználóként! - pontosan a saját menüm leképezését látnám. Terminálfelületen meg gyakorlatilag elvesztem a sok egymásba ágyazott file között, ott sem találtam meg pl. az eltűnt menüt, ami mégis működik.

Megköszönném, ha valaki a helyes irányba tudná állítani a tekintetemet... :-)

 

Néztem!

Igen, pont ez volt, aminek az elején ott vannak a linkek, amiket kipróbáltam. Valamint a további leírás az, ami alapján nem találtam meg pl. az elveszett menüpontomat. A saját menüm grafikus 1-1 leképezésére sincs itt megoldás. Köszi az infót, de egyelőre toporgok ide-oda...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ezt megpróbálhatod (de

Ezt megpróbálhatod (de valamilyen mentést készíts a rendszeredről, például a Sytemback alkalmazással, vagy mással):

sudo apt-get update
sudo apt-get install menu-xdg
sudo update-menus

Bővebben nem fejtem ki, főleg idő hiányában, hogy miért lehet kétséges az eredmény, rendszer mentés viszont szükséges. A Menu Libre úgy látom Python alkalmazás (próbáld terminálból indítani, hátha van valami baja és elárulja..). És van egy development PPA-ja is. Azt láttad? Nem biztos, hoy jó és stabil .. (rendszermentés előtte - a menüket elég nehéz helyrehozni ;)). Az XDG az szükséges lehet, például a Wikijének egyik aloldala: http://standards.freedesktop.org/desktop-entry-spec/latest/ar01s05.html # Desktop Entry Specification # http://standards.freedesktop.org/desktop-entry-spec/latest/index.html

Tájékoztatás: Nekem manuális menüm van, be lehet írogatni az alkalmazásokat. Openbox-hoz van valójában. Máshol is lehet nyilván használni ... :) ő az: https://github.com/BunsenLabs/bunsen-pipemenus / https://github.com/BunsenLabs / http://hu.wikipedia.org/wiki/CrunchBang_Linux / http://jimlynch.com/linux-articles/crunchbang-linux-is-back-from-the-dead/

Erre is ránézhetsz, lehet beválik: http://superuser.com/questions/372599/linux-refresh-menu-after-having-re... (Mike L.)

Don't know what caused the changes, but now when I invoke xdg-desktop-menu install mycompany-myapp.desktop or xdg-desktop-menu uninstall mycompany-myapp.desktop the menu is automatically refreshed.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Megoldva!

Sok tippet kaptam, köszönöm. Végül mégiscsak a MenuLibre-nél maradtam. Általános Felhasználóként esetleg nem lehet benne törölni, de a menu visible on/off állításával ez megoldható. A menüpontoknak mindenképpen legalább egy kategóriát meg kell adni, hogy láthatók legyenek.

Az „eltűnés”-re is rájöttem: amennyiben „saját” főmenüsort hozok létre, akkor ezeknek a kategóriája „menulibre” előtagot kap, tehát pl. menulibre-sajat kategória tagja lesz. Viszont ilyen kategória nincs, kategóriát nem lehet létrehozni és sajnos a MenuLIbre sem hozza létre, tehát a kategória-választó legördülő listában nem létezik, ezért mentés után az elem eltűnik innét, de átsorolódik az „Egyéb” menük közé. A „normál” menüben továbbra is helyén látszik, de szerkeszteni az „Egyéb” kategóriában keresve lehet.

Ezzel a menüszerkesztés-módosítás minden, a topicban jelölt eleme végrehajtható, ezért a problémát megoldottnak tekintem.

Mindekinek köszönöm az "együttgondolkodást".

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

update-menus / xdg-menu

Az "Egyéb" kategória "hiba" máshol is megvan, nemcsak a Menu Libre-nél. Az igazság az, hogy az XDG-menu-nek létezik 0.9v, és 1.0v verziói. Az egyik alkalmazás ezt, a másik amazt használná a telepítése folyamán - a készítője így készítette el - ezt kéne valójában a rendszernek felülbírálni, de nem teszi (nem könnyű a programozó gondolkodását követni és talán nem is kéne, hanem inkább fordítva, nem annyira van szabvány követés/viszont ez most nem annyira szabvány követés, hanem változás a programozásban). Más XML szerkesztést használ a régebbi specifikáció/szabvány (0.9v), így nem mentődik el az új menüelem, vagy az "Egyéb" kategóriába esik bele. Máshogy "néz ki" egy újabb XML menu, azaz, maga a menu szerkesztési fájlja. Nem mélyedtem bele, de most úgy vélem, a régebbi, xdg-menu-0.9 még az update-menus menu.xml-t követi, az újabb  xdg-menu-1.0 már teljesen más (én egy CrunchBang Pipemenü-t linkeltem, ami az egészet egy szövegszerkesztős/menüs ... beírogatós GUI-val kombinálja ;) ). De szerkesztheted magát az XML fájl is, ha ehhez kedved van. Az xdg-menu és az update-menus (debian-menu, menu, stb.) "*.xml" kinézetének különbsége mondjuk itt látható: https://wiki.archlinux.org/index.php/Xdg-menu

Adding applications from the user folder

By default, the Xdg-menu will be populated with applications which install their desktop entries to /usr/share/applications. To add applications to the menu which install their desktop entry to a user folder such as ~/.local/share/applications, edit the /etc/xdg/menus/arch-applications.menu file and add an <AppDir> tag to the relevant category.

For instance, if you want to add any games related desktop entries from ~/.local/share/applications then edit the games category so that it looks like the example below:

/etc/xdg/menus/arch-applications.menu
  <Menu>
    <Name>Games</Name> 
    <AppDir>/home/username/.local/share/applications</AppDir>
    <Directory>Arch-Games.directory</Directory>
    <Include>
      <And>
        <Category>Game</Category>
      </And>
    </Include>
  </Menu>

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Nyüstölöm tovább...

Hát igen, arra jól ráéreztél, hogy habár "megoldva", de azért nem 100%-osan uralom a helyzetet még. Voltaképp mindent meg tudok csinálni, de a menük XML szerkesztésével, illetve annak megértésével lenne teljesen betörve a mentolcsikó. Egyelőre tanulmányozom amit írtál...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve