VLC a "mindenhez értő" lejátszó

Fórum: 

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni VLC ügyben.

Sokáig nem volt semmi gond, beraktam egy pendrive-ot, a Nemo kiírta a tartalmát. A Wine alatt van a "A C: meghajtó tallózása" menüpont. Ha azt indítottam, szintén a Nemo írta ki a találatokat.
Nem tudom mi történhetett, de újabban mindkét esetben (pendrive, C: tallózása) a VLC indul el, persze nem tud mutatni semmit, csak a fejlécében listázza a megtalált file-okat. Ha a pendrive-on talál egy zenét, elindítja.

Ha letörlöm a VLC-t újra minden rendben megy. De hát kell a VLC, mert nagyon jó lejátszó program filmekhez.

Mit tegyek, mit állítottam el? Légyszi segítsetek!

Előre is köszi!
Feca

(Linux Mint 17.3 Cinnamon 64-bit)

szhf62 képe

VLC (Wine, "NEMO"?)

 Egy kicsit homályos még a problémád, de megpróbálok tenni valamit a megoldásért.

1. "Nemo". Gyanítom, hogy ez valami windowson futó letöltő vagy másoló program. Ha ez a linuxon a "Wine"-el (windows alkalmazás emulátor) jól, 100%-osan működik, használd továbbra is a belátásod szerint. (Linuxon is léteznek jól bevált letöltő és egyéb programok, amihez nem kell külön emulátort futtatni.)

2 "Wine". Csak így írom: "A C meghajtó tallózása". Ez a menüpont a Wine-ben az alkalmazás által a HDD-n (általa) létrehozott virtuális meghajtót "érzékeli" C meghajtónak, NEM a teljes merevlemezt.  Itt találod meg azokat a (feltelepített) windowsos alkalmazásokat, amiket tudsz a Wine-el futtatni.

Pendrive-on tárolt adatok (zenék, filmek) lejátszása a VLC-vel. Bármilyen rendszeren rögzített médiát a legegyszerűbben úgy tudod (több médialejátszó feltelepítése esetén) lejátszani, ha a pendrive-on megkeresett filmre (zenére) az egér jobb gombjával rákattintasz, a legördülő menüben a "Tulajdonságok"-nál a számodra megfelelő médialejátszóval indítod el, és ezt teszed be alapértelmezettnek. Ez után mindig ezzel a lejátszóval indul a rögzített műsor (feltéve ha a pendrive is csatlakoztatva van! Egyébként ne reménykedj benne, hogy láthatod...). A különféle "köztes" alkalmazásokat (Nemo, vagy egyéb) nyugodtan elfelejtheted ilyenkor. 

A Linux Minten (és egyéb rendszeren) a külső tárokó(k) csatlakoztatásánál minden esetben megjelenik a tároló neve, és azonnal lehet rajta "dolgozni", ha a rendszer már felcsatolta. (A médiafájlok megkereséséhez nem kell külön alkalmazás, azt magadnak kell fejben - vagy "kockás füzetben" - tartanod hogy melyik mappában - ha egyáltalán csináltál neki/k/ - tárolod. Csak jó tanácsként: médiafájlokat és rendszer iso-t ne tarts egy külső adattárolón közösen...)

Még azt is megpróbálhatod, hogy a VLC-t (ha korábban "összepárosítottad" más alkalmazással) "leválasztod" az alkalmazásról. Így nem fog automatikusan elindulni. Célszerű lenne az audio (hang) fájlokhoz más lejátszót használnod (pl: Amarok, Audacious, stb), ámbár a VLC is lejátszik sok formátumot. (Nálam is "alapból" fenn van a Wine és a VLC is, de soha semmilyen gondom nem volt ezekkel. Próbáld meg ezt a 2 programot NEM együtt működtetni, vagy más alkalmazásokkal NEM összekapcsolni.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:VLC (Wine, "NEMO"?)

#2 Bocs! Félreértettük egymást. Én a linuxos Nemo-ra gondoltam. Ha az asztali "Számítógép" ikonra klikkelsz, az a fájlkezelő, ami elindul, az a Nemo. (Súgó / Névjegy .... Nemo 2.8.7) Tehát: ha egy könyvtár tartalmára vagyok kíváncsi - pl. egy pendrive - akkor nekem ne induljon el a VLC, úgy, hogy a VLC fejlécében listázza egyenként a megtalált fájlokat (mindet látod 1 másodpercig). Ugyanígy műxik a C: meghajtó tallózása is. A fájlkezelőben szeretném látni a listát.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

RE:RE:VLC (Wine, "NEMO"?)

#3 Másik fájlkezelővel is próbáltad, vagy csak a Nemo-val viselkedik így a VLC? (A kora hajnali órákban a "Nero"-val kevertem a dolgot.) 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:VLC (Wine, "NEMO"?)

 Sajnos nem állt módomban másikkal próbálkozni, a laptopomon (szintén linux mint) úgy működik, hogy bedugom a pendive-ot, azonnal felugrik a Nemo és már listázza is a tartalmát. Az asztali szívat ezzel a VLC-s látvánnyal. Fekete vlc kééernyő, fejlécben ugrálnak a fájlnevek. Ja és köszi, hogy próbálsz segíteni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE: VLC a...

#1 Mit mutat ez parancs?

cat ~/.local/share/applications/mimeapps.list

Továbbá, .. az 'inode/directory=' kezdetű sort keresd, ott a hiba.

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/nautilus/+bug/603833

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE: VLC a...

#6 Ha van nemo.desktop nevű (!pontosan ez) beállítás a mimeapps.list fájlban, akkor egy másik megoldás ez;

xdg-mime default nemo.desktop inode/directory

Ha nincs, a hasonló nevű desktop fájlt kell használni, a Nemo-ét.
De először az előző kérdésre kéne válaszolnod.

https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=160958
(https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=133343 - hijacked ;) )

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

Nemo

 Eleinte használtam Cinnamon környezetet, de hamar rá kellett jönnöm hogy a gépeim nem kultiválják (még 32 bites verzióban sem). Azóta (többségében) XFCE-t futtatok. (jelenleg LM 17.3-at) Ezen a Thunar fájlkezelő végzi (tökéletesen) a dolgát.

Nem akarok "keresztbe kotyogni" a lehetőségek nyújtásával, nézd át amiket @kimarite javasol (és javasolni fog), ha nem vezetnének azok sokáig megfelelő eredményre, az asztali környezet leváltása lenne nekem a legvégső tippem. (Nálam a Cinnamon környezet még 4 GB RAM-mal sem jött be...)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:RE: VLC a...

#7 Nem mutatott semmit, de beírtam ezt a sort és úgy néz ki, megjavult. Nagyon szépen köszönöm a sgítséget!

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

RE:RE:RE:RE:RE: VLC a...

#9 Szívesen. :-)

Az alábbi parancs alapértelmezetté / default tesz egy alkalmazást (Nemo) egy MIME értelmezésben (tartalom típus: most könyvtár).

xdg-mime default nemo.desktop inode/directory

:::::

https://linux.die.net/man/1/xdg-mime

https://hu.wikipedia.org/wiki/MIME

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve