Recsegő hangszóró

Fórum: 

 Üdv mindenkinek!

Az lenne a problémám, hogy a bal hangszóróm recseg, és nem a hardver a hibás. Ugyanez a hiba már az Ubuntu használata során is előjött, de nem tudom hogy mi tévő legyek, mert mindent próbáltam. Onnan tudom hogy nem a hangszóróban kell keresni a hibát, hogy a Windows alatt nem volt ilyen. Ami még érdekes, hogy nem mindig van jelen ez a dolog, hanem véletlenszerűen jön élő, ha éppen kedve tartja. A hangfal típusa Genius SW-2.1 370. Nagyon szépen köszönöm ha időt szánsz rá hogy segíts! :)

Tisztelettel és üdvözlettel: Bálint

RE: Recsegő hangszóró

@#0
Sok dolog miatt recseghet egy hangszóró. Hogy kizárd a hangszóró elektronikáját, mint hibát, dugd a telódra, és hallgass sok zenét. Időnként tekergesd a hangerőt, mozgasd át a kábeleket. A telón is változtasd időnként a hangerőt.
---
Lehetséges hibák: bal hangszóró kábele törött, vagy ahonnan kijön, és ahová bemegy rossz az érintkezés. Véletlenszerűen jön elő, mert hébe-hóba mozdul meg egy picikét, mondjuk meglököd az asztalt.

Másik szokott lenni amikor a potméter zajos, ha a hangerőt állítod, és hiába nem nyúlsz hozzá, időnként magától bereccsen. Viszont fura lenne ez csak az egyik hangszóróval.

Aztán van Subwooferedben egy kis erősítő, ami nagy valószínűséggel fullosan integrált, így minimális az a hiba, hogy csak a bal oldalt érintően szálljon el valami alkatrész.

Törött kábelek, laza, kitágult csatlakozók. Ezek a leggyakoribb hibák.
---
Ha van fülhallgatód, használd azzal a gépet, és figyeld bereccsen-e a baloldal. Ezeket nézd át, próbáld ki, hogy kizárjuk a fizikai hibákat először.

---
---

A számítógépen is kevés a mozgástér ilyen esetben. Pavucontrol legyen feltelepítve. Ezt nyisd meg, és mindent mozzgass át benne. Tekerd teljesen le, majd húzd fel a kívánt hangerőre. Némítsd, majd kapcsold vissza.

Hasonlót játszd el az Alsamixerrel terminálban. Ki-be le-fel...

Ezen felül tesztelheted Live rendszer alól. Ha ott hiba mentes, akkor valszeg reinstall a vége.
---
Ha a számítógépedben a hangkártya hibás, az szívás. Ha a rajta lévő csatlakozó, az még áthidalható, ha van másik csatlakozó.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

RE: Recsegő hangszóró

@#0 Nálam például amikor a router és a modem mellett volt a hangszóró (az egyik), búgott. Fizikai hibára érdemes gyanakodni először. Ha túl nagy a Gain, akkor is recseghet. A Gain -jelen esetben- a hangkártyára bemenetére küldött túl nagy jel. Vagyis a túlvezérlés. Gitár erősítőknél is használják.

Szoftveres ránézés: https://www.alsa-project.org/main/index.php/Help_To_Debug

cd /home/$USER
wget -c http://www.alsa-project.org/alsa-info.sh
bash alsa-info.sh

Ez három parancs.
A futtatás végén a terminálban megjelenik egy URL.
Másold egérrel (jobb gombos menü) és ide a válaszodba. Ez egy teszt.

:::::

https://www.alsa-project.org/main/index.php/Help_To_Debug

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

RE:RE: Recsegő hangszóró

#2
No igen, ha le akarod tesztelni rendesen, akkor elég egy valódi zene CD, az masterolva van. Az alsamixerben a CD hangerejét 0dB-re kell állítani, a Master hangerőt is 0dB-re. Ekkor a hangkártya gyengítés ill. erősítés nélkül kiküldi a Line level jelet. A hangszóródon lévő hangerővel fel kell tudjál menni maximumig recsegés nélkül. Persze nem garantált ilyen műanyag Genius micsodával... De a lényeg, hogy nem kapsz túlhajtott jelet a bal oldalra, tutira jó kell legyen. Ha ekkor is recseg, akkor lehet leejtetted egyszer valamikor korábban. Mágnesességi gondok. Táp gondok is lehetnek. 99% kábelezési ill. túlhajtási problémák vannak sokaknál. 1% amikor valami komplikáltabb hiba van.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

RE:RE:RE: Recsegő hangszóró

#3 Egyetértek.
A Gain tulajdonképpen egy szoftveres (elő)erősítés:
https://en.wikipedia.org/wiki/Gain_(electronics)

Az alsa-utils csomag telepítése után (ha nincs telepítve) az alsamixer paranccsal is hozzáférhető a Master említett szabályozása, lehalkítása. A képek balról jobbra majd lefelé (a magyar helyesírás szabályai szerint is) értelmezendőek folyamatában.

Az alsamixer alkalmazás használata:
-- az alsamixer parancs bemásolása vagy begépelése után a futtatás (indítás): Enter
-- hangkártya kiválasztása: F6 (mert alapértelmezetten a Pulseaudio szervert mutatja az alkalmazás)
-- kiválasztás: default vagy a listában lentebb a látható eszköz (ezt nem mutatom a képeken)
-- szabályozás -itt: Master- kiválasztása: kurzor nyilak jobbra vagy balra
-- halkítás, erősítés: kurzor nyílak lefelé vagy felfelé (a mute / némítás -M billentyű- itt nem jó választás)
-- kilépés az alsamixer alkalmazásból: Esc
-- megjegyzés: a Master szabályozását a Pulseaudio egyénileg végzi: akkor, ha az első ablakban látható 'Analóg kimenet / Erősítő' beállítás van érvényesítve. Tehát a Master szabályozásába -erősítés, halkítás mértéke- nemigen lehet beleszólni (a probléma nem itt van).

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Hangsugárzó teszt

Hangsugárzó teszt terminálból:
Stereo 800Hz:
speaker-test -t sine -f 800 -c2

5.1 surround 800Hz
speaker-test -t sine -f 800 -c6

7.1 surround 800Hz
speaker-test -t sine -f 800 -c8

( Befejezés: Ctrl+C )

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Köszönöm szépen a válaszokat!

 Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a válaszokat! Végül úgy oldottam meg a problémát, hogy LMDE-t raktam a gépre, és rögtön "megjavult". Nem tudom hogy az Ubuntu alapú kiadás miért csinálta azt amit, de a lényeg az, hogy mostmár minden oké :) Amiket írtatok azokaz mind kipróbáltam az  utolsó (lala tanácsa) kivételével, de akkor már az új rendszer volt a gépemen. Még telefonnal és tabletel is megnéztem múltkor, és egyiknél sem volt recsegés, és ebből gondoltam hogy a hangfalnak nincs baja. Szóval mégegyszer köszönöm, hogy időt szántatok rám :) 

További szép napot mindekinek! ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:Köszönöm szépen a válaszokat!

#6 a mostani Ubuntu-t én annyira nem ismerem már. De ez
https://linuxmint.hu/comment/11040#comment-11040
egy teszt lett volna (és nem javítás), aminek a kimenetét nézegetve, rájöhettünk volna, mi a hiba. ;-)
No, mindegy az LMDE -mint írod te is: működik- jó választás volt :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve