Hogyan váltogathatok a telepített nyelvek között?

Fórum: 

Két nyelvet használok, magyart és svédet. Mindkettő megvan a Beállítások között, de svédre van állítva a rendszer. Ezt szeretném átállítani magyarra, de nem látom, hogyan.

Ezen kívül használat közben szeretnék néha átváltani egyikről a másikra. A win-ban két billentyűvel ez megoldható volt, de nem találom ezt a lehetőséget a Mintben. Köszönöm a segítséget.

RE: Hogyan váltogathatok a telepített nyelvek között?

@#0 Beírásodból csak annyi derült ki, hogy Mint-et használsz. Ez így édes-kevés. Akkor tudunk segíteni, ha írod a verziószámot, és használt grafikus felület típusát. (pl. LinuxMint 17.3 Mate)
Az "inxi -S" parancs megmondja a frankót.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE: Hogyan váltogathatok a telepített nyelvek között?

#2 Annyival egészítem ki, hogy ez csak a billentyűzetkiosztást állítja át magyarra, és csak a grafikus felületen. De lehet ehhez gyorsbillentyűt rendelni, és úgy már gyorsan lehet váltani a billentyűzetkiosztást.  Ha teljes nyelvi beállítást akarod átállítani (locale), akkor azt a desktop-manager bejelentkezéi ablakában lehet általában.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nyelvi beállítások

Szia!
Mint 18.1 Cinnamon
Ahogy aperten is írta, a telepített nyelvek közül lehet választani a bejelentkezési képernyőn.
 

Az alapértelmezett nyelv megváltoztatása:
Menu/ Preferences/ Language Settings
Az alsó részen adhatsz hozzá illetve távolíthatsz el nyelvi csomagokat, a felső két lehetőség szolgál rá, hogy kiválaszd milyen nyelvet és területi beállítást szeretnél használni, ha mindezzel megvagy, akkor felülről a harmadik gombot megnyomva (nálam most Apply System-Wyde a felirata) alkalmazhatod a változásokat rendszerszinten.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE: Hogyan váltogathatok a telepített nyelvek között?

#3 Igen, félreértelmeztem a kérdést, amúgy a konzolon tényleg nem működik a 'set[x]kbmap'.
https://wiki.debian.org/Keyboard

Amiért az asztali környezetet kérdezzük (inxi -S --> Desktop:), a a beállítás elérése a menüben. Mert ez asztali környezetenként más és más. Például egy Gnome asztali környezetnél ez:
https://askubuntu.com/questions/512987/how-to-change-input-language

Látszik a billentyűparancs beállítási lehetőség is.
Az előbbiekből következően a Cinnamon, a KDE, az Xfce vagy más asztali környezeteknél a grafikus lehetőség más és más. Másként, az említett módon, a bejelententkezéskor is állíható, tehát egy ki- és egy bejelentkezés által is megoldható a felhasználói felület nyelvének megváltoztatása, cseréje.

Még mindig kérdés tehát (grafikusan is megnézhető)

inxi -S | egrep -i desktop | awk '{ print $4,$5 }'

Szöveg másolása
-- a fórumról: Kijelölés > Crtl + C (ha egy hozzászólásodnál a szövegszerkesztőben vagy)
-- a fórumba: Ctrl + V (ha egy hozzászólásodnál a szövegszerkesztőben vagy)
-- terminálból/ba: (kijelölés) > egér jobb gombos menü

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE:RE: Hogyan váltogathatok a telepített nyelvek között?

#5 Az én asztali környezetem Openbox:

Az 'inxi -S' parancs futtatása: Enter

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

re

Köszönöm a válaszokat. Elnézést, hogy a fülem botja sem mozgott, vártam az érteítésre, de az nem jött.

Ezt használom: Desktop Cinnamon 2.8.8 Linux 17.3 Rosa

Az alapértelmezett nyelvet már sikerült beállítani, most már csak a szövegírásnál szeretnék egy billentyűkombinációt, hogy váltogathassak.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:re

#7 'Az alapértelmezett nyelvet már sikerült beállítani, most már csak a szövegírásnál szeretnék egy billentyűkombinációt, hogy váltogathassak.'
Ehhez itt a segítség:
https://delightlylinux.wordpress.com/2015/01/26/japanese-text-entry-in-l...

Ha jól értem, akkor két nehézség merült fel:
-- a rendszer nyelve (ablakok, alkalmazások, menük), ez megoldva
-- az írás nyelve az alkalmazásokon belül: ez szerintem a billentyűzet nyelve

A svéd nyelvben vannak különleges karakterek? Gondolom, svédül tudsz ... megfogalmazod ;). Pl. a cseh vagy a szlovák nyelvben vannak a magyar nyelvtől különböző karakterek, vagy akár a kinaiban is. Egy svéd billentyűzet kellene vagy karakter készlet? A linkelt leírás szerintem segít ebben.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 

 

Szeretném a svéd billentyűzetet. mert amikor svédül írok, ahhoz szoktam hozzá. Az ö meg az ä megvan a magyar billentyűk között is, de nem ugyanott, és amikor svédül írok, akkor svéd billentyűzethez szoktam hozzá. Az egyetlen, ami a magyar abc-ben nincs meg, az a å = å és ugyanez nagybetűvel is. 

Most követtem az angol utasítást, a nyelvválasztás módjához telepítettem az Ibust, aztán újraindítottam az egészet, de továbbra se látok semmi változást. A windowsban beállítottam úgy, hogy a menü és a szóköz lenyomásával megjelent a nyelvválasztó, aztán nyíllal lehetett három nyelv közül választani. Magyar billentyűzetet magyar vagy angol helyesírással, és svéd billentyűzetet svéd helyesírással. Ez melyiknek felel meg a sok lehetőség közül? Lehet, hogy nem Ibus, hanem Fcitx vagy Scim vagy Uim vagy gcin, nem tudom, de nem tudom mindet végigpróbálgatni, aztán kapok új választási lehetőségeket, amikre nem tudok válaszolni. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Válasz

Bocs, de ez alap dolog. Légyszives vedd a fáradtságot, és a Menüben keresd meg a billentyűzetet. Annak a beállításainál hozzá tudsz adni nyelveket, ha kell azerbajdzánt is, és meg tudod adni melyik billentyűvel akarsz váltogatni közöttük. Illetve ha több leosztás van, akkor az óra mellett megjelenik majd a kis zászló, arra kattintva is váltogathatsz. Ezek alap dolgok. Windowson is, Macen is ugyan így megy. Bármilyen rendszer legyen előtted, a beállítások/nyelvek/billentyűzet körül kell kutakodj.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Zászló már van.

 Igen, köszönöm, a zászló most megjelent, azzal tudok nyelvet váltogatni, ez már elég is lehetne. De a billentyűzetet nem sikerült beállítani. Mellesleg akartam küldeni egy képernyőmentést, hogy mi jelenik meg az én menümön a billentyűzet címszó alatt, de nem lehet feltölteni itt képeket. A dropboxot is telepítettem, lett egy Nyilvános mappám, de abban hiába jobbkattintok, nem kapok kiírható url-címet. De erről majd egy másik helyen kérdezek, hogy ne kuszálódjanak a szálak.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:Zászló már van.

#11

Bocs, de nincs előttem gép. Bal Ctrl+Shift szokott lenni. Abban az ablakban ahol hozzáadtad a plusz nyelvet, az ellenkező oldalán az ablaknak sok sok betű van. Azok megmondják neked. Vastagon ki szokták emelni, mert mindenki azt keresi.
Az egy dolog, hogy nem nézed meg mit ír ki eléd a számítógép... Az újságot kidobod miután a címlapon elolvastad a nagy vastag fekete címet? Vagy lapozod id? Azért írom ezt, mert ott van előtted, csak mielőtt bezárod az ablakot, egy kicsit nézzd meg rendesen.

Értékelés: 

3
Átlag: 3 (1 szavazat)

Re re: Zászló már van.

 Érzem az iróniát, ezért szeretném megmutatni, mit mutatnak a betűk az ablakban.

  • A Caps Lock billentyű viselkedése
  • A kombináló billentyű helye
  • ...

Stb. most nem másolom ki az összeset, mert nagyon sok. Mindegyikkel ki lehet nyitni egy újabb menüt, de egyik sem a nyelv-váltogatásról szól. De mondom, megvagyok enélkül is, a zászlóval nagyon jól lehet váltogatni, csak bosszant, hogy nem látok ilyen egyszerű dolgot.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:Re re: Zászló már van.

Ha mondom, hogy ott van, akkor ott van az. Majd csak gép elé kerülök ma vagy holnap este akkor mutatok róla képet. Vagy esetleg valaki más addig. Nemrég csináltam magamnak. Kiválaszthatod milyen billentyűkkel akarsz váltani. Akár egyedit is megadhatsz. Nagyon pöpec. De ezer más dolgot is beállíthatsz.

----
https://cdn.pcsteps.com/wp-content/uploads/2015/09/euro-symbol-linux-min...
ezt most gugliztam

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Cinnamon alatt

Cinnamon alatt "Billentyűzet" -> "Billentyűzetkiosztások" a +-ra kattintva tudsz hozzáadni más  bill. kiosztásokat.

https://i.imgur.com/14Hxta7.png

Ezek közül is a panelon megjelenő zászlóra kattintva tudsz váltani.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Re Cinnamon alatt

 Kösz, ezen már túl vagyok, és ez bőven elég is lenne. Ez már csak egyszerű kíváncsiság,  hogy lehetne billentyűkombinációval váltogatni, mert azt nem találom. A windowsban ezt beállítottam magamnak, Alt + szóköz és könnyedén sasszéztam a két nyelv között.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:Re Cinnamon alatt

#16 Ilyet még nem csináltam, de lehet hogy valahogy így ?

https://i.imgur.com/x2k34cQ.png

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:Cinnamon alatt

#15

figyuzzatok, a szemeteket kiszurja az a beallitasok gomb ott jobbra lent. azt kinyitod, es legorgetsz legalulra...

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

[Megoldva] Most sikerült!

 Kösz szépen, most sikerült végre!

(så där, jag kan åka slalom mellan två språk)

köszönöm szépen a segítséget.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve