Hogyan írjunk cikket, blogbejegyzést?

Kabika képe

A linuxmint.hu lehetőséget ad többféle tartalom hozzáadására is, ezek közül a Cikk és a Blogbejegyzés lesz a következő bejegyzés témája. Milyen anyagokat érdemes használni, miről írjunk, honnan szerezzünk inspirációt, hogy írjuk meg a vázlatot, és hasonlók…

Miről írjak?

 

Röviden: bármiről!

Kicsit hosszabban: bármiről, aminek köze van a Linux Minthez vagy a szabad szoftverekhez! Ha van egy jól bevált trükköd, akkor írd meg, hogy mindenki ismerje, lehet, hogy ezzel könnyíted meg valakinek az életét. Ha valami érdekességet olvastál, akkor - ha szükséges - fordítsd le a cikket magyarra, a végén jelöld meg, hogy honnan van és publikáld!

Alapelvként annyit tudok segíteni, hogy amennyiben köze van a Linux Minthez, akkor mehet a Hírek közé, amúgy a Blogbejegyzés lesz a nyerő. Minden felhasználónak van saját blogja, oda mehet gyakorlatilag bármi, a Hírek közé pedig a Linux Minttel, a szabad szoftverekkel kapcsolatos írások mehetnek!

Hogyan írjak?

Vázlat

Én részemről a Google Dokumentumokban írom a vázlataimat, majd belőlük a tartalmat, betartva néhány, a linuxmint.hu-ra jellemző dolgot:

  • A formázási lehetőségek között csak a H3 és a H4 van engedélyezve, így a címsorokat is így választom ki. Emiatt nem lesz vele gondom, amikor élesítem a tartalmat az oldalon.
  • A képeket is itt illesztem be, ugyanis ha kimásolom az egész szöveget, akkor a képek is automatikusan beemelődnek a dokumentumból.
  • Ugyanez igaz a listákra, linkekre és hasonlókra, minden automatikusan megkapja a megfelelő HTML tulajdonságot, így nincsen szükség plusz formázásra

Képek, jogok

Érdemes a képeket saját magadnak elkészíteni, így sokkal inkább olyan érzése lesz a posztodnak, hogy saját magad készítetted az elejétől a végéig. Persze van olyan, hogy ez nem megoldható, ilyenkor nyugodtan lehet használni más képeket is, amennyiben a forrás ezt megengedi.

Illusztrációnak én a pixabay-ről szoktam képeket szerezni, ezek Public Domain (szabadon felhasználható forrásmegjelelölés nélkül, akár üzleti célra is) típusú képek, azonban amennyiben meg van jelölve a forrásodnál, azok a képek is felhasználhatóak (ld. még a Wikipédia Creative Commons szócikkét).

A linuxmint.hu-ra felkerülő anyagok a CC-BY-SA 3.0 licenszeléssel tovább használhatóak!

Inspiráció

Keress hasonló témájú oldalakat, akár szakmait, akár “bulvárosabbat”. Bármiből lehet cikk vagy bejegyzés! Akár egy játék telepítéséből is (én is csináltam ilyet a Battle.net kliens telepítéséhez), egy weboldal használatához (ezt a playdeb-hez írtam), egy program megjelenéséből, új funkcióiból, akármiből!

  • Ha úgy érzed, hogy valamit hozzá tudsz adni a közösséghez, ne fogd vissza magad!
  • Ha olvasol egy érdekes cikket, írj róla egy rövid összefoglalót és oszd meg a linket hírként!
  • Ha találsz egy érdekes Youtube-videót, szintén egy rövid összefoglalóval mehet a blogodba!

(A rövid összefoglalókat azért erőltetem, mert előfordulhat, hogy egy címből és egy linkből nem derül ki pontosan, miről is van szó, az összefoglalóval pedig megkönnyíted azok dolgát, akik nem beszélnek mondjuk angolul)

Hozzászólások

kimarite képe

Rövid összefoglaló

A hsz-em címében jelzett fogalommal én is egyetértek, ugyan rossz példával élek, ezzel,

16/08/21
Mit fizet egy olimpiai győzelem?
Az biztos, hogy nálunk bőségesen megfizetik az olimpiai aranyat. Nemcsak adómentes 35 milliót visz haza a győztes, hanem utána életjáradékot is kap folyamatosan. Előtte pedig szintén az állam állja a felkészülést, egyesületi, szövetségi és MOB támogatások formájában.
... http://vaczijanos.blog.hu/

ahol a 'hír' maga az összefoglaló, de érti mindenki a lényeget szerintem. Mármint amit én is megerősítek ..., és ezen túl a blog hírt is természetesen. ;)
S azt is, hogy az olimpikonok megérdemlik.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Köszönöm az összefoglalót!

Köszönöm az összefoglalót! Szerintem nagyon jó lett! Lehet be kellene tenni a hivatalos dokumentációba, és akkor ez alapján, vagy ezt kiegészítve egységes elvek lennének. Nekem személy szerint nem tetszenek a csak linkeből álló "hírek" a főoldalon. Legalább 2-3 mondatnyi összefoglaló kellene. SZerintetek?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Kabika képe

RE:Köszönöm az összefoglalót!

 Részemről mehet a dokumentációba, CC-BY-SA 3.0 a licenszelése :)

Az összefoglalót támogatom én is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve