zoli62 blogja

Windows 10 Pro Linux Mint 18.3 sebesség

 Van egy 8 éves Hp Compaq asztali gépem.  Megbízható, stabil, de már elég lassú. 2GB RAM, 2.8 GHZ Intel CPU, 300 GB HDD.  Eredetileg Windows 7 Pro volt rajta, 3 éve Windows 10 Pro-ra ingyenesen frissítettem. Mivel már nem nagyon akartam hardveresen bővíteni, ezért azt gondoltam, szoftveresen felújítom. A gépre dual bootban telepítettem Linux Mint 18.3 64 bit XFCE-t. Pár nap használat után mondhatom, hogy a gép, mint a villám, úgy viselkedik. Különösen szembetűnő ez, ha a Windows  10 Pro sebességéhez hasonlítom.

Régi kernelek törlése

 A napokban szembesültem azzal, hogy jelentősen lecsökkent a merevlemez azon particiójának mérete, ahova a Linux Mintet telepítettem. Miután a gyorsítár és apt-cache törlésén túl voltam, gondolkodtam, hogy mi okozhatja ezt. Új particiót már nem tudok létrehozni, mert már van négy elsődleges a hagyományos merevlemezemen. Megnéztem a frissítést, és láttam, hogy sok kernel van telepítve.

Linux Mint XFCE kontra Xubuntu

 A nepokban volt egy kis időm, így összehasonlítottam a két rendszert. A Linux Mint 17 egy régebbi laptopon napi szinten, a Xubuntu 14.04 pedig  tesztszerűen időszakosan egy Vmware virtuális gépen fut Windows 10 Pro asztali gazda gépen.  Előbbi miatt XFCE asztali környezetet választottam. Így esett a választásom a Xubuntura. Kiváncsi voltam, hogy a két rendszer miben hasonlít, és tér el egymástól.

Google Chrome telepítese Linux Mint rendszeren

Linux Mintben a Firefox az alapértelmezett böngésző. Google Chrome-ot terminálból lehet telepíteni a következő kóddal:

$ sudo sh -c 'echo "deb http://dl.google.com/linux/chrome/deb/ stable main" >> /etc/apt/sources.list.d/google.list'
$ wget -q -O - https://dl-ssl.google.com/linux/linux_signing_key.pub | sudo apt-key add -
$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get install google-chrome-stable

Feliratkozás RSS - zoli62 blogja csatornájára